Saturday, May 3, 2014
cotton cheese cake
Cotton Cheese Cake
Resepi:Wendy Kor/Bicara Kek
Bahan A:
60ml susu U.H.T.
160g krim keju
30g mentega
Bahan B:
4 biji kuning telur
10ml jus lemon
Bahan C:
30g tepung paling halus
30g tepung jagung
Bahan D:
4 biji telur
100g gula kastor
2g garam
Cara:
1.Masak bahan (A) cara kukus.Kacau hingga lembut dan sebati.Ketepikan
dahulu.
2.Tambahkan bahan (B) dan gaul hingga sekata.Kemudian masukkan bahan (C)
dan bancuh hingga sebati.
3.Pukul bahan (D) pada kelajuan sederhana sehingga naik dan kembang.Masukkan
perlahan-lahan ke dalam bancuhan No.2 dan kacau hingga sekata.
4.Tuangkan bancuhan ke dalam acuan bersaiz 9".Bakar kukus dalam ketuhar yang
sudah dipanaskan pada suhu 150'C selama 60-70 minit.
5.Apabila kek sudah siap masak,terbalikkan kek selama 5 minit sebellum dikeluar-
kan dari acuan.Cara ini adalah untuk mengelakkan kek daripada tenggelam di
bahagian tengah.
Pesan:
*Rahel guna loyang berbentuk oval untuk membakar kek dan setelah kek masak
Rahel terbalikkan ke dulang untuk mengelakkan corak bergaris-garis kat per-
mukaan kek.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment