Ayam Masak Cili
Sumber:Rahel
Bahan:
600g ayam,bersihkan dan potong
3 cawan air
5 tangkai cili merah}
25 tangkai cili padi}
5 biji bawang merah}
3 biji bawang putih},dikisar
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil serbuk pati ayam
1sudu kecil lada sulah
1keping asam keping
garam dan gula secukup rasa
Cara:
1.Panaskan minyak dalam kuali,tumis bahan kisar,serbuk kunyit & serbuk cili hingga pecah
minyak.
2.Masukkan air dan asam keping.Biarkan sehingga mendidih.
3.Masukkan pula potongan ayam.Renihkan sampai kuah agak pekat selama 30 minit.
4.Kemudian perasakan dengan pati ayam,garam dan gula.Kacau sebentar sehingga sebati.
Angkat.Sedia dihidang bersama nasi madura.
No comments:
Post a Comment