By rahel blogspot
Sumber Resepi:Rahel
Dasar kek:
80g biskut marie-dihancurkan
50g mentega-dicairkan
Cara:
1.Satukan biskut marie yg sudah dihancurkan tadi dengan mentega cair,gaul rata.
2.Kemudian mampatkan ke dasar loyang spring form 7''.
3.Simpan di dalam peti sejuk selama 30 minit.
Bahan Inti Keju:
250g cream cheese
50g gula kastor
150g non-dairy whipping cream-diputar hingga kembang & gebu
5 buah strawberi-dipotong dadu
1/2 sudu besar serbuk gelatin
2 sudu besar air
1/2 sudu teh strawberry paste
Cara:
1.Rendam gelatin bersama 2 sudu besar air selama 7-10 minit.Kemudian double boil
hingga larut.Ketepikan.
2.Putar cream cheese dan gula kastor hingga berkrim.Tambahkan strawberry paste & putar
hingga rata.Masukkan pula gelatin dan putar hingga benar-benar rata.
3.Masukkan whipping cream yang sudah diputar tadi ke dalam adunan cream cheese dan
gaul rata.
4.Tambahkan potongan strawberry,kaup balik hingga tercampur rata.
5.Tuang ke dalam loyang spring form 7''.Hias di atasnya dengan fresh cream & hirisan buah
strawberry.Sejukkan di dalam peti sejuk selama 3-4 jam sebelum dihidang.
No comments:
Post a Comment