Thursday, April 10, 2014

Ayam kunyit bercili rahel

Ayam Kunyit Bercili
Resepi:Rahel

Bahan:
400g daging ayam-bersihkan-potong ikut selera
2 ulas bwg putih-kisar halus
5 ulas bwg merah-kisar halus
2" halia-kisar halus
11 cili padi-tumbuk halus
3 kuntum bunga cengkih-tumbuk halus
2 buah keras-tumbuk halus
1 keping asam keping-cuci bersih
1 helai daun salam-cuci bersih
1 sk serbuk jintan manis
1 1/2 sk serbuk kunyit
1 sk serbuk ketumbar
1 sk serbuk lada putih
1 sk serbuk pati ayam
1 sdm gula
3 cawan air
garam secukup rasa
sedikit minyak masak utk menumis

Cara:
1.satukan dan gaul mesra daging ayam,serbuk jintan,serbuk
   kunyit,serbuk ketumbar,serbuk lada putih,ketepikan.
2.panaskan minyak dlm kuali,tumis bahan kisar,bahan tum-
   buk,daun salam hingga naik bau.
3.masukkan potongan ayam,kacau sebentar,kemudian masuk
   kan asam keping & air.biarkan mendidih dg api sedang,ma-
   sukkan serbuk pati ayam,garam,gula,kacau rata.
4.teruskan memasak dg api sedang,kacau sekali sekala hingga
   kuah agak kering.Siap.

No comments:

Post a Comment