Thursday, April 10, 2014

Makaroni bakar

Makaroni Bakar
Sumber:Rahel


Bahan:
170g makaroni
120g keju mozzarella
200g daging ayam kisar
5 lembar daun sup}
3 lembar daun bawang},dipotong halus
1/2 cawan mix vege
3 sudu kecil serbuk cili
1 1/4 sudu kecil serbuk ketumbar
1/2 sudu kecil lada putih
1 tangkai cili merah,dicincang
1/2 sudu kecil serbuk oregano
1 sudu kecil gula pasir
1 sudu kecil garam (secukup rasa)
1 sudu kecil pati ayam
2 biji telur,dipukul rata
1 cawan susu segar
2 sudu makan sos cili
1 sudu makan sos tomato

Cara:
1.Rebus makaroni selama 10 minit.Toskan.
2.Masukkan semua bahan-bahan dalam mangkuk,tambahkan makaroni,gaul rata.
3.Griskan acuan 4''x8'' dengan sedikit mentega,tuangkan adunan makaroni ke
   dalam acuan.
4.Bakar pada suhu 170'C selama 1 jam.Hidang bersama sos cili.

*Taburkan sedikit keju mozzarella di atas permukaan,kemudian bakar (jika suka).

No comments:

Post a Comment