Thursday, April 10, 2014

Terong tumis dan ayam goreng serai by rahel blog


Terong Tumis Belacan
Sumber:Rahel


Bahan:
2 buah terong saiz besar,dipotong kecil (ikut selera)
5 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
3 sudu kecil belacan*
13 tangkai cili padi*

1 biji bawang besar,dihiris
1/2 sudu makan serbuk cili
1 1/2 sudu kecil gula pasir
sedikit garam
1 sudu kecil serbuk pati ayam

Cara:
1.Goreng terong hingga perang,angkat dan toskan.
2.Kisar bahan bertanda dengan sedikit air sehingga hancur.
3.Panaskan minyak,tumis bahan kisar,serbuk cili hingga pecah minyak.
4.Tambahkan garam,pati ayam,gula dan hirisan bawang besar.Kacau sebentar
   hingga layu.
5.Masukkan pula terong goreng tadi & kaup balikkan hingga rata.Angkat & hidang.


Dah siap masak terong kan..so skarang kena siapkan lagi resepi untuk ayam goreng
serai wangi...

Ayam Goreng Serai Wangi
Sumber:Rahel


Bahan:
2 ketul paha ayam,dipotong ikut saiz kegemaran
5 batang serai,ambil putihnya,hiris halus*
1 1/2 inci halia,hiris nipis*
1 sudu kecil serbuk kunyit
sedikit garam

Cara:
1.Tumbuk bahan bertanda hingga halus.
2.Gaulkan ayam dengan bahan-bahan yang lain hingga mesra.Perap 1 jam.
3.Goreng hingga keperangan.Angkat dan toskan.Sedia dihidang bersama terong

No comments:

Post a Comment