Fillet Ikan Dori Goreng Tepung
Sumber:Rahel
Bahan:
250g fillet ikan dori-keringkan dengan tisu dapur
sedikit garam
Batter:(disatukan)
100ml air
1 tangkai daun kari,dicincang
1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung ubikayu
1/4 sudu teh serbuk penaik
1 sudu besar minyak masak
1/4 sudu teh serbuk kunyit
secubit garam
Cara:
1.Potong ikan dori sesuai selera,taburkan garam.
2.Panaskan minyak yang cukup dalam kuali.
3.Celup ikan ke dalam batter,goreng dalam minyak panas hingga kekuningan.
Angkat dan toskan.Hidang bersama sos cili.
Cili Sauce
Bahan:
1/2 cawan sos cili
5 tangkai cili padi,tumbuk halus
3/4 cawan air},dibancuh bersama
1 sudu besar gula pasir
1sudu kecil cuka
secubit garam
Cara:
1.Satukan bahan sauce dalam periuk kecil,panaskan hingga mendidih.
2.Angkat dan hidang bersama fillet ikan dori goreng tepung.
No comments:
Post a Comment